Alle nieuwe of gerenoveerde gebouwen in Europa moeten geschikt zijn voor de uitrol van breedband. Samen met nieuwe regels moet dit zorgen voor een veel goedkopere uitrol van snel internet.

Dat heeft Eurocommissaris Neelie Kroes dinsdag bekendgemaakt.

Het plan komt vanuit de Europese Commissie en moet nog door het Europees Parlement worden goedgekeurd. Met het plan wil Kroes de kosten van de uitrol van breedbandinternet met 30 procent terugdringen. "Het voorstel kan bedrijven een besparing van 40 tot 60 miljard euro opleveren", aldus Kroes.

De kosten komen momenteel nog vooral voort uit bouwwerkzaamheden zoals het openbreken van straten. Volgens Kroes zorgen deze werkzaamheden voor 80 procent van de kosten.

Gebouwen en regels

Door nieuwe gebouwen, zowel huizen als kantoren, direct geschikt te maken voor het aansluiten op breedband moeten die kosten flink teruglopen. Bij grote renovaties moeten gebouwen direct breedbandklaar worden gemaakt.

Naast de aanpassingen aan gebouwen wil Kroes nieuwe regels instellen. Daardoor moeten vergunningen voor masten en antennes altijd binnen 6 maanden geweigerd of toegezegd worden. Bovendien zou het kiezen voor andere infrastructuuraanbieders eenvoudiger moeten worden.

Nu is het vaak zo dat de samenwerking tussen nutsbedrijven en telecomexploitanten tegengewerkt wordt door lokale regelgeving. Tot slot wil Kroes maximumprijzen invoeren voor infrastructuur die breedband mogelijk moeten maken.

Doelen

De Eurocommissaris heeft als doel gesteld dat alle Europeanen in 2013 toegang moeten hebben tot breedband. In 2020 moet bovendien iedereen gebruik kunnen maken van een 'snelle verbinding' en moet 50 procent internet hebben met een snelheid van minstens 100 Mbps.

Nederland heeft in Europa met een aantal andere landen een voortrekkersrol wat betreft internetsnelheid en de uitrol van dat snelle internet.