Kim Dotcom, de man achter het offline gehaalde Megaupload, verdenkt Nieuw-Zeeland en de FBI van een complot.

Dotcom stelt een verblijfsvergunning gekregen te hebben zodat hij eenvoudiger uitgeleverd kan worden aan de Verenigde Staten.

Megaupload.com werd in januari 2012 uit de lucht gehaald en Dotcom en andere medewerkers van het bedrijf werden opgepakt en aangeklaagd voor onder meer auteursrechtenschending.

Nog geen anderhalf jaar eerder, in oktober 2010, kreeg Dotcom een verblijfsvergunning om zich te kunnen vestigen in Nieuw-Zeeland. De inlichtingendiensten waren destijds op de hoogte van een FBI-onderzoek naar Megaupload en Dotcom. Toch kreeg hij toegang tot het land.

Volgens Dotcom is dit alleen gebeurd om hem gemakkelijker te kunnen uitleveren aan de Verenigde Staten. Daarvoor verbleef hij in Hong Kong en dat land heeft minder goede banden met de VS.

Complot

Uit documenten die in handen zijn van de New Zealand Herald blijkt dat de aanvraag van Dotcom in juni 2010 werd ingediend. Omdat Dotcom eerder veroordeeld was voor hacken en computerfraude werd er een uitgebreide controle uitgevoerd. In oktober werd het proces gepauzeerd toen Nieuw-Zeeland ontdekte dat Dotcom onderzocht werd door de FBI.

Er is vervolgens contact geweest tussen the New Zealand Security Intelligence Service (NZSIS) en de FBI. Uiteindelijk werd op 31 oktober plotseling een verblijfsvergunning verstrekt. Dotcom zegt dat het proces onverwachts versnelde en dat wijst volgens hem op een complot.

Uitlevering

Aan Torrentfreak laat hij weten dat zijn advocaten de zaak aan het uitzoeken zijn. Dotcom en andere medewerkers van Megaupload vechten momenteel uitlevering aan de VS aan. De website werd destijds uit de lucht gehaald omdat auteursrechten geschonden werden.

Dotcom houdt vol alleen online opslagruimte aan te bieden. In de praktijk deelden veel gebruikers muziek en films met elkaar.