Google looft een beloning van vier keer 500.000 pond (bijna 600.000 euro) uit voor de beste ‘sociale entrepreneurs’ in Groot-Brittannië. 

Dat meldt het internetbedrijf zondag in zijn officiële blog.

De prijs, de zogenaamde Global Impact Challenge, moet startende non-profitorganisaties in staat stellen innoverende technologieën te ontwikkelen. Die zouden moeten worden toegepast in bijvoorbeeld het onderwijs, economische ontwikkeling, gezondheidszorg, het milieu en de samenleving.

"Technologie kan helpen om enkele van de grootste uitdagingen ter wereld op te lossen. We willen graag de innovators steunen die nieuwe manieren vinden om een impact te maken", zo meldt Google in het bericht.

Chromebooks

Behalve een geldbedrag kunnen de beste initiatieven ook op Chromebooks en op technische assistentie van Google rekenen. Britse ondernemingen met belangstelling kunnen zich tot 17 april aanmelden.

De laatste tien bedrijven mogen hun plan op 3 juni in Londen uit de doeken doen voor een jury, waarin onder andere Google-topman Matt Brittin en zakenman Richard Branson zitting heeft. De jury kiest vervolgens drie favorieten, publiek wordt in staat gesteld een vierde winnaar te kiezen.

Global Impact Awards

De prijs ligt volgens Google in het verlengde van de Global Impact Awards afgelopen december. Het bedrijf gaf toen 23 miljoen dollar aan zeven bedrijven die zich bezighielden met projecten variërend van technologieën om wilde dieren te beschermen tot algoritmes om meer vrouwen en minderheden in wiskundeklassen te krijgen.

Wereldwijd

Google zegt "zich ervan bewust te zijn" dat er wereldwijd bedrijven zijn die zich bezig houden met slimme technologieën om problemen op hun werkgebied op te lossen. Mocht de wedstrijd een succes worden, dan zou het bedrijf het format ook elders kunnen toepassen, meldt een woordvoerder van Google aan TechCrunch.  

"Wie weet komt de Global Impact Challenge de volgende keer wel jouw kant op", besluit het bedrijf zijn blog.