AMSTERDAM - Het elektronicaconcern Philips en computerbouwer Dell zijn een alliantie voor vijf jaar met elkaar aangegaan. Dat hebben beide bedrijven woensdag bekendgemaakt.

Afgesproken is dat Philips onderdelen zoals platte monitoren, opslagsystemen en aansluitoplossingen levert aan Dell, die gebruikt gaan worden in Dell-computers. Dell wordt de wereldwijde voorkeurleverancier van Philips voor server- en data-opslagproducten, werkstations en personal computers, meldt onder andere de financiële nieuwsdienst Betten Beursmedia.

Philips meldde woensdag dat de waarde van de overeenkomst oploopt tot 5 miljard dollar. Dat bedrag is volgens een woordvoerder alleen de waarde van de producten die Philips levert aan Dell. Het concern wilde niet zeggen voor hoeveel geld Dell aan Philips levert. "We krijgen in de toekomst meer Dell-producten in huis. De computerbouwer wordt een belangrijke leverancier."

Technologie

De samenwerking gaat niet alleen over goederenverkoop. Er zijn plannen om gezamenlijk technologie te ontwikkelen en de marketing samen te regelen. Volgens Philips gaat de liefde niet zover dat er onderdelen met elkaar worden geïntegreerd. "We gaan kijken waar mogelijkheden liggen om meer samen te werken. Daarbij denk ik onder meer aan de ontwikkeling van dvd-producten."

Verder helpt Dell Philips met het opzetten van websites zodat de Nederlanders een extra verkoopmogelijkheid krijgen. "Dat biedt vooral mogelijkheden op de Amerikaanse markt", aldus de woordvoerder. "Dell is groot geworden met de verkoop via websites."