AMSTERDAM - Op de stembureau's mag het dan niet echt storm lopen, bij de verkiezingssite StemWijzer.nl gaat de opkomst naar een record. Halverwege de dag lag het aantal uitgebrachte stemadviezen op 415 duizend in totaal en daar komen ieder uur zo'n 13 duizend stemmen bij, zo vertelt woordvoerder Nico Bloot van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP).

Het IPP is de maker van de website. De site is wel eens vaker bezocht, maar toen ging het om de verkiezingen van de Tweede Kamer. Vorig jaar surfden ongeveer 2,2 miljoen mensen naar de site om een stemadvies te krijgen. De StemWijzer is een website waarop zwevende kiezers met het beantwoorden van dertig stellingen een beeld kunnen krijgen welke politieke partij het best bij hun opvattingen past.

Als het gaat om uitgebrachte adviezen staat D66 aan kop met 23 procent, gevolgd door de LPF. Hieruit blijkt duidelijk dat de StemWijzer niet kan worden gezien als een indicator voor de uiteindelijke uitslagen van de Europese verkiezingen. In opiniepolls die de laatste weken zijn gehouden bleek dat D66 mogelijk niet eens een zetel voor het Europees Parlement zal halen.

De StemWijzer is niet onomstreden, omdat van de vijftien partijen die meedoen aan de verkiezingen er zeven niet op de site staan vermeld. Volgens het IPP kon dat niet anders, omdat het systeem met te veel partijen onwerkbaar zou worden.