De 4G-snelheden van KPN in Amsterdam en omstreken gaan nog omhoog, omdat nog niet alle masten een 4G-signaal uitzenden.

Uit tests van NU.nl bleek onlangs dat de snelheden van het 4G-netwerk van KPN nog inconsistent zijn. De laagste downloadsnelheid die werd gemeten lag op 5,4 Mbps, terwijl de hoogste snelheid op 33 Mbps uitkwam. De gemiddelde snelheid lag rond de 20 Mbps.

KPN zegt dat nog niet alle masten een 4G-signaal uitzenden. Daarom zou wel overal dekking moeten zijn, maar kan het soms zijn dat het signaal van ver moet komen. Dat zorgt voor een lagere snelheid.

Ook kan de dekking binnenshuis daardoor tegenvallen. Dit bleek ook uit de tests van NU.nl in februari.

Verbetering

Volgens KPN zou dit inmiddels, drie weken later, al sterk moeten zijn verbeterd. Inmiddels zou zo'n 75 procent van alle masten in Amsterdam 4G gebruiken. In Den Haag, waar KPN maandag het 4G-netwerk activeerde, wordt de dekking ook nog verbeterd.

Ook de uploadsnelheid zou sterk zijn verbeterd. Waar die in februari nog op gemiddeld 6 Mbps lag, zou nu zeker 10 Mbps moeten worden gehaald, omdat de software van de masten is aangepast.

Daarnaast wil het bedrijf in de toekomst garanderen dat er voldoende capaciteit op het netwerk is door in drukke gebieden verschillende frequenties te gebruiken.

Drukte

Bij de telecomveiling kocht KPN spectrum op de band van 800 MHz, waarmee grote gebieden kunnen worden gedekt, maar ook op de banden van 1800 en 2600 MHz. In stedelijke gebieden zal KPN dan ook masten gaan voorzien van dekking via de 1800 MHz-band, zodat de snelheden hoog blijven.

De band van 2600 MHz wordt naar verwachting voorlopig alleen ingezet op extreem drukke momenten, bijvoorbeeld tijdens evenementen.

Uitrollen

Erik Vercouteren, hoofd van het 4G-programma van KPN, legt uit dat het bedrijf ervoor heeft gekozen om 4G snel uit te rollen, ook al betekent dat in het begin soms een mindere gebruikservaring.

"We hebben er bewust voor gekozen om snel live te gaan met 4G, vooral om mensen uit te leggen: wat is 4G en wat kan je ermee?", zegt hij.

KPN vindt het vooral belangrijk dat mensen die een nieuw toestel kopen er rekening mee houden dat er binnenkort landelijk 4G-dekking is. Zelfs als daar nu nog niet gebruik van wordt gemaakt, wil het bedrijf klanten aanmoedigen om toch een toestel met 4G-capabiliteit aan te schaffen.

Zomer 2014

KPN wil dat in de zomer 50 procent van de bevolking 4G-bereik heeft. In de zomer van 2014 moeten alle masten zijn voorzien van 4G-hardware. Het bedrijf zegt dat de uitrol volgens schema verloopt.

Met de komst van goedkopere 4G-toestellen zal het netwerk dan snel het 3G-netwerk vervangen, denkt het bedrijf. "We verwachten dat het ook op de consumentenmarkt gaat doorbreken en dat dit de nieuwe mobiele standaard zal zijn", aldus Vercouteren.

Volgens de provider gebruiken de huidige 4G-klanten al merkbaar meer data dan klanten met een 3G-abonnement. KPN verwacht dat apps en mobiele websites bovendien zullen inspelen op de beschikbaarheid van 4G door diensten te bieden die meer bandbreedte nodig hebben, zoals video.

Lees hier onze review van 4G van KPN