Diverse Nederlandse loterijen hebben een boete van 200.000 euro gekregen voor het ongevraagd versturen van 78 miljoen e-mails.

Dat laat toezichthouder Opta donderdag weten.

Het gaat om de Bankgiro Loterij, Postcode Loterij, Vriendenloterij en de overkoepelende holding Nationale Goede Doelen Loterijen.

"In totaal zijn er van 1 oktober 2009 tot 30 juni 2010 ruim 78 miljoen commerciële e-mails verstuurd waarvoor geen toestemming was gegeven, of waarvoor op onzorgvuldige wijze toestemming was gevraagd", aldus Opta in een persbericht.

Irritatie

Volgens de toezichthouder hebben de e-mails bij consumenten voor veel irritatie gezorgd. Het was ten eerste 'onvoldoende duidelijk' dat consumenten na deelname aan online spelletjes commerciële e-mails van de loterijen zouden ontvangen.

"Bovendien was de drempel om te voorkomen dat je als deelnemer van de loterijen e-mails ontving onnodig hoog. Deelnemers werden gewezen op de afmeldmogelijkheid per post." Daar komt bij dat verschillende nieuwsbrieven en verzenders gebruikt werden waardoor consumenten herhaaldelijk moesten aangeven dat zij geen e-mail meer wilden ontvangen.

Telefoontjes

De Goede Doelen Loterijen werden al twee keer eerder beboet vanwege ongewenste telefoontjes. Zij negeerden daarbij het bel-me-nietregister en moesten daarvoor 262.000 en 845.000 euro betalen.