Mensen die uit illegale bron muziek downloaden zorgen niet voor een vermindering van legale muziekverkopen.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Instituut voor technologische prognose van de Europese Commissie.

Onderzoekers van het instituut namen het internetgedrag van 25.000 Europeanen in de vijf grootste economieën van Europa onder de loep. In 2011 bezochten ruim 16.000 van hen een muzieksite.

Mensen die illegale downloadsites bezochten, klikten 2 procent meer op sites waar muziek legaal kan worden gekocht dan gemiddeld. Dit positieve effect bleek sterker in Frankrijk en Groot-Brittannië dan in Spanje en Italië, waar de bezoeken aan illegale sites geen invloed hadden op het internetverkeer naar legale sites.

Streaming

Onder mensen die gebruikmaken van legale streamingdiensten is het nog waarschijnlijker dat zij ook sites bezoeken waar muziek kan worden gekocht. Zij bezoeken deze 7 procent meer dan gemiddeld.

"Deze resultaten suggereren dat de grote meerderheid van de muziek die illegaal werd gedownload door de mensen in onze steekproef, niet legaal zou zijn gekocht als illegale downloadsites niet beschikbaar waren geweest", concluderen de onderzoekers.

"Onze resultaten komen overeen met de vondsten van andere recente papers die muziekpiraterij analyseren. In wezen tonen deze papers aan dat illegale muziekdownloads weinig of geen effect hebben op legale digitale verkoop."

Fysieke verkoop

De onderzoekers wijzen erop dat eerdere studies wel aantoonden dat illegale digitale downloads een negatief effect hadden op de verkoop van fysieke muziekdragers, zoals cd's.

"Als piraterij leidt tot een substantiële vermindering in de verkoop van muziek in fysiek formaat, dan kan het gemiddelde effect op de omzet van de muziekindustrie nog negatief zijn."

Uit cijfers van de Nederlandse brancheorganisatie NVPI bleek onlangs dat de muziekverkopen in Nederland in 2012 opnieuw fors zijn gedaald. Muziekstreaming wint echter fors aan populariteit, met een stijging van 67,7 procent in 2012.