De Britse overheid moedigt alle ministeries aan om zo veel mogelijk opensourcesoftware te gebruiken.

Dat meldt Computer Weekly op basis van een overheidsrapport dat onlangs is verschenen.

Liam Maxwell, het hoofd van de technologie die de Britse overheid gebruikt, zegt dat opensourcesoftware 'duidelijk de weg voorwaarts' is.

"Niemand maakt softwarepakketten voor digitale publieke diensten. Bij de software die wij maken hebben we een voorkeur voor opensource, zodat ook andere landen het kunnen gebruiken om hun sotware te verbeteren", aldus Maxwell.

Open standaarden

Het rapport raadt opensourcesoftware aan voor besturingssystemen, netwerksoftware, web servers, databases en programmeertalen. Programma's met een gesloten bron moeten alleen in 'zeldzame' gevallen gebruikt worden.

"Zorg er in die gevallen voor dat het risico om vast te zitten aan een enkele leverancier wordt verzacht door erop te letten dat open standaarden beschikbaar zijn voor interfaces", adviseert het rapport.

Onlangs tekende Groot-Brittannië een verdrag met Estland, een wereldleider op het gebied van opensource overheidssoftware. Alle software die binnen de Britse overheid wordt geschreven zal ook worden gepubliceerd onder een opensource-licentie.