Eric Schmidt, topman van Google, plant voor volgende week een reis naar Myanmar.

Dat meldt persbureau Reuters vrijdag.

Het is voor het eerst dat een topman van een techbedrijf het land bezoekt sinds het haar grenzen weer openstelt voor buitenlanders na jarenlange onderdrukking door de militaire junta.

"Eric (Schmidt, red.) bezoekt verschillende landen in Azië om in contact te komen met lokale partners die werken om het leven van miljoenen mensen in de regio te verbeteren door ze voor de eerste keer toegang tot het internet te bieden", laat Google in een verklaring weten.

Het land is een nog onontgonnen gebied voor de zakelijke markt in Azië. Zo heeft slechts 5 tot 10 procent van de 60 miljoen inwoners een mobiele telefoon.

Schmidt houdt op 22 maart een speech bij het Myanmar Informatie en Communicatie Technologie Park in Yangon voordat hij naar de hoofdstad Naypyitaw gaat. Daar ontmoet hij regeringsfunctionarissen. 

Obama

Het voormalige Birma heeft sinds het zijn grenzen openstelde in 2011 en economische hervormingen aankondigde, veel internationale hoogwaardigheidsbekleders verwelkomd.

Zo bezocht de Amerikaanse president Barack Obama vorig jaar november Nobelprijswinnares en oppositieleidster Aung San Suu Kyi. Het was het eerste bezoek van een zittende Amerikaanse president ooit aan het Zuidoost-Aziatische land.