Frankrijk wil, net zoals Nederland, netneutraliteit wettelijk gaan vastleggen.

Dat meldt de website Ars Technica. 

Frankrijk wordt na Nederland en Slovenië het derde Europese land waarin netneutraliteit bij wet verplicht wordt.  De Franse minister van Economische Zaken, Fleur Pellerin, presenteerde deze week een rapport met concrete wetgeving.

Netneutraliteit voorkomt discriminatie op het web doordat providers internetverkeer met voorrang of juist met vertraging behandelt.

Voorstanders van gelijke digitale rechten in Frankrijk noemen de wet een papieren tijger, omdat er geen concrete straf is opgenomen bij overtreding van netneutraliteit.

In Frankrijk wordt al langer gewerkt aan wetgeving omtrent dit onderwerp. Vorig jaar is een wetsvoorstel ingediend in de Franse Tweede Kamer, maar Pellerin wil met een eigen voorstel komen.

Nederland

De digitale burgerrechtenorganisatie La Quadrature du Net verwerpt de wet omdat er slechts over een principe wordt gesproken om netneutraliteit na te streven en er geen concrete, zonder daar sancties aan te verbinden als er sprake is van overtreding. 

"Wat wij willen is simpel: een nieuwe wet zoals die in Nederland is aangenomen", zegt Jérémie Zimmerman, een woordvoerder van de organisatie.

Daarin mogen providers geen heffing invoeren op diensten als Skype en Whatsapp. Daarnaast is het verboden bepaald verkeer voorrang te geven of om diensten te blokkeren.