HELSINKI - Het Zweedse telecomconcern Telia heeft dinsdag aangekondigd zijn Finse branchegenoot Sonera over te willen nemen. Via een aandelenruil krijgen de aandeelhouders van Telia een belang van 64 procent in de nieuwe onderneming.

Maandag bevestigden Telia en Sonera al met elkaar te praten over een krachtenbundeling. Door de overname ontstaat de grootste telecomaanbieder in Scandinavië met een jaaromzet van 9 miljard euro en 34.000 werknemers.

De overname is ook een staatsaangelegenheid. Zowel de Zweedse als de Finse overheid bezit nog een meerderheid van de aandelen in hun voormalige monopolistische aanbieders van telefonie. De nieuwe onderneming heeft aanzienlijke belangen in de eigen thuismarkten, maar ook in Noorwegen en de Baltische staten.

Sonera is bovendien houder van een umts-licentie in Duitsland, samen met het Spaanse Telefónica. Het Finse concern heeft ook banden met KPN doordat de concerns hun umts-netwerk in Duitsland gaan delen.

Kostenbesparingen

De krachtenbundeling is vooral ingegeven door de enorme investeringen die het aanbieden van telefonie tegenwoordig vergt. Telia en Sonera verklaarden dinsdag flinke kostenbesparingen te verwachten. Sonera bouwde de afgelopen jaren door expansiedrift een enorme schuldenlast op.

Alleen al in Duitsland moest het miljarden uitgeven voor een umts-licentie, een vergunning die recht geeft om nieuwe dienstverlening (video en internet) aan te bieden op het gebied van mobiele telefonie. Door de schuldenlast werd Sonera al beschouwd als een overnameprooi.

De overname maakt waarschijnlijk ook een einde aan de crisis die al enkele maanden heerste binnen de directie van Sonera. De moeilijke financiële situatie noopte het concern tot strategiewijzigingen, maar dit ging gepaard met grote ruzies. Zo stapte topman Kaj-Erik Relander in augustus vorig jaar onverwacht op.

Nieuwe voorzitter

Telia en Sonera gaan op zoek naar een bestuursvoorzitter die geen banden heeft met een van beide ondernemingen. De huidige bestuursvoorzitter van Telia, Marriane Nivert, had eerder al haar pensioen aangekondigd. Sonera's eerste man, Harri Koponen, wordt in de nieuwe onderneming een van de twee president-commissarissen.

Lars-Eric Petersson wordt namens Telia president-commissaris. Het Scandinavische concern krijgt zijn hoofdkantoor in Stockholm. Telia en Sonera zullen blijven opereren onder hun eigen merknamen.

/NETFusie Sonera