AMSTERDAM - Microsoft heeft beroep aangetekend tegen de straf die de Europese Commissie het softwarebedrijf heeft opgelegd wegens overtreding van de mededingingsregels. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt. Volgens Microsoft worden vernieuwing en groei belemmerd door de veranderingen die het van de Europese Commissie in zijn bedrijfsvoering moet doorvoeren.

De Commissie heeft Microsoft een recordboete van 497 miljoen euro opgelegd en het bedrijf opgedragen een versie van Windows op de markt te brengen zonder de Media Player, een programma voor het afspelen van video- en muziekbestanden. Het meeverkopen van dit programma met het Windows-besturingssysteem was voor de EU aanleiding tegen Microsoft op te treden.

De door de Commissie opgelegde maatregelen worden eind juni van kracht. Verwacht wordt dat het Europese Hof van Eerste Aanleg in Luxemburg, waar Microsoft beroep heeft aangetekend, binnen enkele dagen zal beslissen of ze worden opgeschort in afwachting van een definitieve uitspraak over dit aspect van het beroep. De hele beroepszaak zal naar verwachting meerdere jaren in beslag gaan nemen.