Microsoft heeft een boete gekregen van ruim een half miljard euro vanwege het niet bieden van een browserkeuze in Windows 7.

Dat heeft de Europese Commissie woensdag bekendgemaakt.

Microsoft schotelt gebruikers van Windows al jaren automatisch de eigen browser Internet Explorer (IE) voor en ondanks afspraken is daar in Windows 7 niets aan veranderd.

De softwaregigant moet daarom nu een boete betalen van 561 miljoen euro. Het is de eerste keer dat de Commissie een boete moet opleggen vanwege het niet nakomen van gemaakte afspraken.

Deze afspraken werden in 2009 vastgelegd en Microsoft beloofde een browserkeuzescherm in te bouwen. Dat gebeurde ook korte tijd, maar na het lancering van Windows 7 verdween de keuze weer.

'Serieuze inbreuk'

Tussen mei 2011 en juli 2012 kregen alle Windowsgebruikers dus automatisch IE op hun pc. Volgens de Europese Commissie hebben 15 miljoen Europeanen daardoor geen keuzescherm gekregen.

Microsoft erkent dat er in de genoemde periode geen browserkeuze is gegeven, maar stelt dat het om een technisch probleem gaat. De Europese Commissie gelooft dit niet. "Het niet gehoorzamen van afspraken is een serieuze inbreuk en die moet dan ook serieus bestraft worden", aldus Eurocommissaris Joaquín Almunia (Mededinging).

Windows staat wereldwijd op ruim 90 procent van de pc's (desktops en laptops) geïnstalleerd.

Eerdere boetes

In 2008 kreeg Microsoft al een boete opgelegd van bijna 900 miljoen euro, omdat niet genoeg informatie werd gedeeld met concurrenten. Dat was de hoogste boete die ooit werd opgelegd door de commissie.

Samen met nog twee eerdere boetes van de EU heeft Microsoft al ruim 1,5 miljard euro moeten betalen voor concurrentiebeperkend beleid. De nieuwe straf had nog hoger kunnen uitvallen als Microsoft niet had meegewerkt aan het onderzoek.

Excuses

Het bedrijf laat in een reactie weten: "We nemen de volle verantwoordelijkheid voor deze technische fout die dit probleem veroorzaakt heeft en bieden onze excuses aan. We hebben stappen ondernomen om deze fout, en vergelijkbare fouten, in de toekomst te voorkomen."