AMSTERDAM - Telecomaanbieders vertragen bewust het verwijderen van simlocks op mobiele telefoons, zegt Tele2-directeur Terry Aurik. Het belbedrijf dringt daarom bij de telecomwaakhond Opta aan op een verbod van alle simlocks.

Net als de Consumentenbond is Tele2 vanmening dat door de afschaffing van subsidies op mobiele toestellen hethandhaven van de simlocks niet gerechtvaardigd is.

Oorspronkelijk werd desimlock gezien als een acceptabel middel voor de mobiele aanbieder om desubsidie op het - veelal zeer goedkope - toestel terug te verdienen. Tele2 heeft daarom in een brief aan de Opta gepleit voor een verbod van simlocks.

De Opta laat weten wel voor het opheffen van simlocks te zijn, maar de telecomwaakhond heeft daar zelf geen bevoegdheden voor. "Simlocks vormen wel een aanzienlijke belemmering voor de concurrentieontwikkeling, en kunnen daarom beter tot het verleden gaan behoren", meldt de Opta in een verklaring.

Verzekeringsmodel

Daarnaast stelt Tele2 voor om met betrekking tot desimlock-problematiek het zogenaamde verzekeringsmodel in te voeren. Dithoudt in dat een mobiele operator als Tele2 Mobiel gemachtigd kan worden omde gehele procedure van het verwijderen van de simlock namens deoverstappende consument met de andere mobiele operator af te handelen.

Tele2 biedt vanaf september 2001 onder de naam Tele2 Mobiel ookmobiel telefoneren aan tegen goedkope tarieven.

/NETNederlander veroordeeld voor kraken simlocks'Simlock op mobiele telefoon is oneerlijk'