Ruim één op de tien Nederlanders kijkt tv op een tablet. De mobiele telefoon wordt steeds populairder voor het kijken van tv-programma's, maar blijft met 7 procent nog achter.

Dat blijkt uit cijfers (pdf) van Stichting Kijkonderzoek (SKO) over de tweede helft van 2012.

Ruim 6000 huishouden en 5200 personen van 13 jaar en ouder werden gevraagd naar het gebruik van tablets, smartphones, spelcomputers en pc's.

Uiteraard worden pc's veel gebruikt voor internet (88 procent). Op de tablet en mobiele telefoon is internet echter een stuk minder populair. Slechts 18 en 37 procent van de ondervraagden geeft aan deze apparaten voor browsen te gebruiken.

Het gebruik van apps waarvoor ook internet gebruikt wordt, worden in de cijfers niet meegerekend.

Tv kijken

Naast internet gebruiken Nederlanders hun laptop en desktop vooral om tv op te kijken. 34 procent geeft aan dit te doen. Op de tablet wordt door 11 procent tv gekeken en bij mobiele telefoons is dat slechts 7 procent.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Stichting Kijkonderzoek. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Het is pas de tweede keer dat dit complete onderzoek gehouden wordt. In de vorige rapportage die betrekking heeft over de eerste helft van 2012 werd alleen gekeken naar tv kijken op mobiele telefoons en computers. Tablets werden toen nog niet meegenomen in het onderzoek.

Destijds keek 35,8 procent tv via een pc, iets meer dan een half jaar later dus. Tv kijken op een telefoon nam flink toe van 2,3 naar 7 procent.

Live tv

Het kan dan gaan om het bekijken van tv-programma’s via bijvoorbeeld Uitzending Gemist of om het bekijken van live televisie. Aanbieders Ziggo, UPC en KPN bieden al enige tijd apps aan voor telefoons en tablets waarmee in en rond het huis live tv kan worden gekeken.