De populaire online opslagdienst Evernote is gehackt. Daarbij zijn inlognamen en versleutelde wachtwoorden buitgemaakt.  

Volgens het bedrijf zijn er geen sporen dat ook de opgeslagen gegevens zijn gehackt.

Dat meldt het bedrijf in zijn blog. "Het Operations en Security-team van Evernote heeft verdachte activiteiten op het Evernote-netwerk ontdekt en geblokkeerd", schrijft het bedrijf.

Volgens Evernote lijkt het te gaan om een georganiseerde poging om toegang te krijgen tot beveiligde onderdelen van Evernote. Hackers zijn erin geslaagd toegang te krijgen tot de inloggegevens van de gebruikers. Daarna werd de inbraak ontdekt en de aanval gestopt.

Nieuw wachtwoord

Het bedrijf heeft besloten om alle gebruikers te dwingen een nieuw wachtwoord te nemen.

Overigens meldt het bedrijf dat de wachtwoorden niet direct te misbruiken zijn, omdat ze versleuteld zijn opgeslagen. Toch is de maatregel genomen om misbruik te voorkomen. Het nieuwe wachtwoord geldt voor het inloggen op de website en alle applicaties die het bedrijf ook heeft uitgegeven.

De dienst verwacht de komende uren een update van de applicatie uit te brengen om het wijzigen van het wachtwoord eenvoudiger te maken.

Tekstherkenning

Via Evernote kunnen gebruikers eenvoudig notities, documenten, foto’s geluidsbestanden opslaan. Waar mogelijk worden bestanden doorzoekbaar gemaakt en wordt in PDF-bestanden tekstherkenning uitgevoerd. Hierdoor is het digitaal archief simpel te doorzoeken.