AMSTERDAM - Een kwart van de Nederlanders zal ook na 30 maart gewoon blijven bellen in de auto zonder handsfree set. Dat blijkt uit een enquête van NIPO dat in opdracht van Siemens is uitgevoerd onder 1162 volwassenen.

Vanaf 30 maart is het verboden om tijdens het rijden met een gsm in de hand te bellen. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 19 procent van de ondervraagde mensen weet wanneer de nieuwe wet van kracht is. Elf procent van de mensen weet hoe hoog de boete is, als men gepakt wordt voor het bellen in de auto, namelijk 136 euro.

Dat het voor sommige automobilisten oppassen wordt, blijkt wel uit het feit dat 42 procent toegeeft af en toe achter het stuur te bellen. Van die bellers gebruikt 63 procent een handsfree apparaat. Er zijn drie verschillende handsfree opties: een headset, een portable car kit en een inbouw car kit. Op dit moment is de headset de meest gebruikte oplossing.

Terecht

Dat de wet niet voor niets wordt ingevoerd vindt bijna iedereen. Maar liefst 92% van de Nederlanders vindt het terecht dat handsfree bellen verplicht wordt gesteld. Ook is bijna iedereen (91%) het er over eens dat handsfree bellen veiliger is.

Mobiel bellen is overigens niet de meest voorkomende bezigheid achter het stuur. De meest bestuurders pakken liever een snoepje of zetten een leuk muziekje of radiozender op.