BRUSSEL - De grote prijsverschillen die luchtvaartmaatschappijen in de verschillende EU-lidstaten hanteerden voor via internet aangeschafte tickets zijn weer zo goed als verdwenen. Dat concludeert de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, na uitgebreid onderzoek op de websites van achttien luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM.

De commissie kondigde eind vorig jaar een onderzoek aan, omdat er in diverse EU-landen grote prijsverschillen bestonden voor dezelfde vluchten, waarvoor ook dezelfde reisvoorwaarden golden. Dat was een ongeoorloofde vorm van discriminatie tussen EU-burgers en in strijd met de interne markt, meende Europees commissaris De Palacio (transport) toen.

Na vragen van de Europese Commissie hebben de achttien betrokken concerns de prijzen in alle lidstaten gelijkgetrokken. Controle via websites heeft dat beeld bevestigd, aldus De Palacio's woordvoerder maandag. Europees commissaris Bolkestein (interne markt) wil overigens regels maken om ook de prijzen voor aan vluchten gekoppelde reserveringen van hotelkamers of huurauto's in alle lidstaten gelijk te laten zijn.