DEN HAAG - Internetgebruikers moeten uitkijken voor software die zonder dat zij dat merken, op hun computer wordt geïnstalleerd. Dit type software, dat wordt aangeduid als spyware, verzamelt informatie over gebruikers en hun computers. De waarschuwing kwam maandag van Safe Internet Foundation (SIF), die dit jaar een sterke groei van het aantal spyware-infecties signaleert.

SIF is een onafhankelijke stichting die zich inzet voor veilig internetgebruik. Volgens directeur Peter van der Wel stijgt het aantal meldingen over spyware de laatste weken fors. "Dit jaar heeft 40 procent van de meldingen te maken met spyware. Vorig jaar was er nog nauwelijks sprake van."

Spyware

Spyware vormt volgens de SIF een grove inbreuk op de privacy van de computergebruiker. "Spyware kan niet zoals spam of virussen relatief makkelijk tegen worden gehouden door providers. Daarbij komt nog dat de makers van spyware steeds nieuwe manieren verzinnen om verwijdering van hun software zo moeilijk mogelijk te maken. Een snelle inventarisatie heeft SIF geleerd dat voor verwijdering gemiddeld twee uur nodig is," aldus de Foundation.

De toename van infecties wordt volgens de SIF veroorzaakt doordat het versturen van advertenties met behulp van spyware steeds lucratiever wordt. "Door de toename van gebruikers van ‘always on’ breedband is de ‘doelgroep’ voor infecties gegroeid. En nu de strijd tegen spam wordt verhevigd zoeken malafide internet ondernemers naar nieuwe manieren om geld te verdienen."

Gratis programma's als Adaware en SpybotS&D kunnen een groot deel van de spyware detecteren en verwijderen.

/LINK
Spychecker
Help-forum voor spywarebezitters