Binnen een paar jaar hoopt wifiprovider Fon de routers van een miljoen KPN-klanten te hebben omgezet in publieke hotspots.

Dat vertelt Álvaro Prieto, het hoofd bedrijfsontwikkeling van Fon, aan NU.nl op het Mobile World Congress in Barcelona. Fon sloot onlangs een overeenkomst met KPN om net als Ziggo en UPC een landelijk wifi-netwerk op te zetten via de routers van klanten.

Fon werkt al samen met providers in veel andere landen, zoals British Telecom in Groot-Brittannië en Belgacom in België. In totaal zijn er wereldwijd zo'n 8 miljoen hotspots van Fon.

Rond het begin van het vierde kwartaal van 2013 komt de opbouw van het KPN-netwerk op gang, zegt Prieto. Nieuwe klanten krijgen dan een router die met Fon overweg kan en oude routers kunnen met een firmware-update worden aangesloten op het netwerk.

Brief

Klanten krijgen één à twee maanden van tevoren een brief waarin wordt verteld dat ze worden aangesloten op het netwerk. Mensen die dat niet willen, moeten dat aan KPN doorgeven. Volgens Prieto kiest wereldwijd één of twee procent van de klanten om niet mee te doen.

Via een app voor iOS, Android en Windows Phone kunnen KPN-klanten die vast internet afnemen vervolgens gebruikmaken van internet via de routers van anderen. De app kan automatisch verbinding maken, zodat niet steeds opnieuw hoeft te worden ingelogd. Ook buiten de landsgrenzen kan via Fon-routers worden geïnternet.

Volgens Prieto zal de internetsnelheid hierdoor niet beïnvloed worden. Als er veel bandbreedte wordt gebruikt aan de privékant van de verbinding, bijvoorbeeld door het downloaden van een film, dan ligt de snelheid aan de publieke kant lager.

Mobiel

Klanten die alleen tv of mobiel internet afnemen van KPN, krijgen voorlopig geen toegang tot het netwerk. "Het idee van de Fon-gemeenschap is dat mensen die eraan bijdragen met hun vaste verbinding ook wereldwijd kunnen afnemen", zegt Prieto.

Klanten van KPN die alleen een mobiel abonnement hebben, krijgen voorlopig dus nog geen toegang. "We bekijken de mogelijkheid om niet-delende KPN-klanten met mobiele verbindingen ook toegang te geven tot het netwerk, zo niet wereldwijd dan in ieder geval lokaal."

Beveiliging

Volgens Fon is de veiligheid van gebruikers gegarandeerd. De privégebruiker kan dus niet via het openbare netwerk worden 'afgeluisterd'.

Wel wordt bijgehouden wie de routers op het openbare netwerk gebruikt en wanneer. Die informatie wordt versleuteld opgeslagen en kan alleen worden geopenbaard met een gerechtelijk bevel, bijvoorbeeld als het vermoeden bestaat dat illegale websites zijn bekeken.

Overbelasting

Fon zegt dat het wifi-netwerk kan helpen om de overbelasting van 3G-netwerken tegen te gaan. Een netwerk van 1 miljoen routers zou een groot deel van het land dekken, met name in stedelijke gebieden.

In de toekomst is het gebruik van een app om de hotspots te gebruiken mogelijk niet meer nodig. "In onze tweede fase is het de bedoeling de mogelijkheid te bieden om verbinding te maken via je simkaart", zegt Prieto. Wanneer dat een werkelijkheid wordt, is onbekend.

Lees alles over Mobile World in ons dossier