Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) trekt samen met zijn Europese zusterorganisaties te veel macht naar zich toe als het gaat om privacywetgeving.

Dit stelt de belangenorganisatie van webwinkels Thuiswinkel.org op woensdag.

Ook zouden de toezichthouders, verenigd in de Artikel 29 Werkgroep (WP 29), zelf aanvullende regelgeving opstellen en de naleving hiervan controleren. Dit gaat volgens de belangenorganisatie in tegen de 'basisprincipes van democratisch bestuur'.

Als voorbeeld wordt het oprekken genoemd van het begrip 'persoonsgegevens' door daar ip-adressen aan toe te voegen.

Aan de bel

Thuiswinkel.org voorspelt dat wanneer binnenkort de Conceptverordening Data Protectie de Algemene Privacy Richtlijn zal vervangen, de situatie 'verder zal verslechteren'.  Daarom trekt de brancheorganisatie aan de bel.

Wijnand Jongen, directeur van de Thuiswinkel.org, meldt aan Tweakers dat "nationale toezichthouders dan nog meer macht krijgen en het democratisch gehalte nog verder zal afnemen."

Een adviesraad zou de nodige tegenwicht kunnen bieden. Hierin zouden privacyexperts, vertegenwoordigers van het Europees Parlement en van consumenten- en belangenorganisaties plaats kunnen nemen. 'Iedereen die wordt onderworpen aan privacywetgeving heeft daar dan medezeggenschap over'.

Intensief betrokken

Het CBP laat in een schriftelijke reactie aan NU.nl weten dat de toezichthouders juist intensieve contacten onderhouden met de betrokken partijen en dat het CBP al een adviesraad heeft. Bovendien is er regelmatig contact met VNO/NCW.

Jacob Kohnstamm, voorzitter van het CBP en WP29 vindt dat regelgeving bestand moet zijn tegen de 'tand des tijds'.

"De keuze is: open normen stellen die tijd- en plaatsafhankelijk geïnterpreteerd kunnen worden en vervolgens door rechters worden getoetst, ofwel de belachelijke keuze om nieuwe technologische toepassingen te verbieden."