ARNHEM - Tennet, de landelijke beheerder van het hoogspanningsnetwerk, heeft het veilinghuis Energiekeuze gekocht. Energiekeuze organiseert internetveilingen voor langetermijncontracten op de zakelijke elektriciteitsmarkt in Nederland en België. Dat liet het staatsbedrijf Tennet maandag weten.

Energiekeuze bestaat vanaf 2001. Vorig jaar werd 2,3 TWh (terrawattuur) via de veiling verhandeld. Dat is 2,1 procent van het totale volume op de markt.

Tennet is eigenaar van de Amsterdam Power Exchange (APX) waar bedrijven elektriciteit kunnen verhandelen. Daarnaast heeft het staatsbedrijf een belang van 10 procent in de derivatenmarkt Endex. Het staatsbedrijf wil de drie platformen op termijn samensmeden tot een elektriciteitsbeurs voor Noord-West Europa.

Oprichter J. Vroomans blijft statutair directeur van European Energy Auction B.V. dat Energiekeuze exploiteert. Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt. Vroomans houdt geen aandeel in het bedrijf. "De verkoop aan Tennet is een totale deal."

Energiekeuze handelt niet alleen in elektriciteitscontracten. "Een paar maanden geleden zijn we begonnen met het verhandelen van gascontracten, maar die markt is nog klein en onzeker." De sterke positie van de Gasunie leidt tot onzekerheid over het toekomstige prijsniveau.

Het lage marktaandeel van de nieuwkomer zegt weinig. "Veel bedrijven zitten vast in langetermijncontracten. Wij hebben 7 procent van het vrije marktgedeelte in handen", zegt Vroomans. Energiekeuze hoopt zijn totale marktaandeel te verdubbelen naar 5 procent. Het bedrijf wil 10 tot 15 procent van de zakelijke markt in handen krijgen.