Veel bedrijven investeren flink in mobiel betalen via NFC (Near Field Communication), maar betalingsverwerker Paypal gelooft niet in die technologie.

In 2011 zei het bedrijf dat NFC nog zeker drie jaar de tijd nodig had om uit te groeien tot een volwassen technologie. Paypal heeft helemaal geen plannen om NFC te gebruiken, vertelt directeur David Marcus aan NU.nl op het Mobile World Congress in Barcelona.

De nieuwe betaaldienst Paypal Here, die vanaf de zomer in Groot-Brittannië wordt geïntroduceerd, gebruikt Bluetooth om een betaalkastje aan de smartphone of tablet van de verkoper te koppelen. Klanten kunnen of via een app betalen, of gewoon hun pinpas gebruiken.

"Het probleem dat ik met NFC heb is: wat lost het op?", vraagt Marcus zich af. "Alle bedrijven die proberen te veranderen hoe je betaalt gaan falen. Je moet veranderen hoe je winkelt."

Alternatieven

Dat betekent volgens Marcus vooral het leveren van service aan consumenten, zoals de mogelijkheid om via een app te betalen en niet in de rij te hoeven staan. Met NFC moet nog steeds een vast betaalapparaat worden aangeraakt.

"Waarom moet je in godsnaam op één specifieke plaats zijn om te betalen?", zegt Marcus. Volgens hem is de technologie 'too little, too late' en zijn er nu betere alternatieven.

De app van Paypal Here kan ook producten aanbevelen en er kan vooraf mee worden besteld. Zo kun je bijvoorbeeld onderweg naar een koffietent al iets bestellen en bij aankomst meteen ophalen.

Veiligheid

De app vraagt bij betaling niet om een wachtwoord of pincode. Toch denkt Marcus niet dat dat een gevaar is. Mensen kunnen hun toestel met een wachtwoord beveiligen, en bovendien kunnen betalingen op afstand worden geblokkeerd als de gebruiker zijn smartphone kwijtraakt.

Ook garandeert het bedrijf dat gebruikers hun geld terug krijgen als er toch misbruik wordt gemaakt.

Paypal is volgens Marcus wel regelmatig doelwit van hackers geweest, maar de gegevens van gebruikers zijn daarbij altijd veilig gebleven, zegt hij. Toch geven hackers hun inbraakpogingen niet op. "Er zijn er velen die het elk uur van elke dag proberen."