Apple heeft een schikking voorgesteld in een rechtszaak rond aankopen binnen apps. Het bedrijf wil mensen die daarvoor in aanmerking komen financieel compenseren middels terugbetaling of tegoeden voor iTunes.

Dat meldt GigaOm.

De rechtszaak was in 2011 aangespannen door ouders wiens kinderen zonder toestemming aankopen binnen apps hadden gedaan.

Het ging voornamelijk om games die gratis te downloaden waren, maar waarbij kosten in rekening werden gebracht voor aankopen binnen de game zelf.

De ouders die de zaak hadden aangespannen waren van mening dat gebruikers van de apps niet voldoende werden gewaarschuwd voor deze 'verborgen kosten'. Ook zou de beveiliging niet in orde zijn, omdat anderen te gemakkelijk op het iTunes account van iemand anders in-app aankopen konden doen.

Tegoed

Apple heeft de rechter in deze zaak nu voorgesteld om iTunes-gebruikers die daarvoor in aanmerking komen financieel te compenseren. Het soort vergoeding en de hoogte ervan zouden afhankelijk worden gesteld van het bedrag waarvoor zonder toestemming in-app aankopen zijn gedaan.

Mensen die aan kunnen geven dat via hun iTunes-account zonder toestemming kleine aankopen zijn gedaan in apps, zouden aanspraak kunnen maken op een tegoedkaart voor iTunes ter waarde van 5 dollar.

Bij aankopen tot 30 dollar, wordt een tegoedkaart ter waarde van het desbetreffende bedrag verstrekt. Bij aankopen zonder toestemming met een waarde boven de 30 dollar, zouden gebruikers aanspraak kunnen maken op een contante vergoeding.

E-mail

Apple meldt in zijn schikkingsvoorstel dat zo'n 23 miljoen mensen voor een vergoeding in komen en dat het bedrijf deze personen via een e-mail op de hoogte zal stellen.

Het schikkingsvoorstel moet echter nog goed worden gekeurd door de rechter die de zaak behandeld. Deze goedkeuring is echter slechts een formaliteit.