AMSTERDAM - In Japan woedt momenteel een debat over de negatieve gevolgen van internet. Aanleiding is dat een 11-jarig meisje een klasgenote heeft vermoord na een online-ruzie. Het meisje sneed de 12-jarige Satomi Mitarai haar keel door in de schoolpauze. Tegenover de politie verklaarde ze dat ze boos was over een boodschap die haar slachtoffer op een site had geplaatst.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het meisje zou volgens Japanse media klasgenote Satomi hebben gevraagd om niet over haar verschijning te schrijven op een internetforum. Die gaf echter geen gehoor aan haar verzoek. Beide meisjes zouden eigen websites hebben gehad en deelnemen aan chatrooms. Dit meldt persbureau Reuters.

In de Japanse media vertellen deskundigen dat communicatie via internet tot emotionele reacties kan leiden. Volgens hen worden boodschappen vaak verkeerd begrepen, doordat de gesprekspartners elkaar niet kunnen zien. "Als je met vrienden in het klaslokaal praat, zie je een gezicht en hoor je een stem. Op het internet is dat niet het geval. Wat als een grap bedoeld is, kan je vriend woedend maken", zegt een Japanse deskundige.