AMSTERDAM - Priority Telecom, een dochter van kabelbedrijf UPC, heeft onder druk van de Scientology Kerk de internetprovider Xtended Internet afgesloten.

Xtended Internet, een kleine provider die zich inzet voor vrijheid van meningsuiting op internet, gaf ruimte aan xenu.net, een anti-Scientologywebsite. Priority beriep zich op de voorwaarde in het contract die luidt: 'afsluiten zonder opgaaf van redenen is toegestaan'. Een passage die Priority in alle contracten laat opnemen.

De Scientology-gemeenschap maakte bezwaar omdat xenu.net

Google

In eerste instantie had ook zoekmachine Google de verwijzingen naar xenu.net geschrapt, maar die is hiervan teruggekomen. Een woordvoerder van Priority zei tegen Planet Multimedia dat de afsluiting van Xtended Internet verband hield met "het afstoten van bepaalde bedrijfsonderdelen".

Wie xenu.net bezoekt, wordt geconfronteerd met een citaat van Hubbard uit de Reader's Digest: 'Schrijven voor een penny per regel is belachelijk. Als iemand echt een miljoen dollar wil verdienen, kan hij het best een eigen kerkgenootschap beginnen'.

Na dat citaat komt de zin: Hubbard richtte later de Scientology Kerk op. Die wordt in de eerste zin van 'Wat is Scientology?' omschreven als "een smerige en gevaarlijke sekte, die zich voordoet als een religie. Het doel ervan is om geld te verdienen."