DEVENTER - Productiehuis Oost-Nederland (ON) heeft als antwoord op storende beltonen in Deventer het afgelopen halfjaar Nederlandse muzikanten unieke 'ringtones' laten componeren. Het Productiehuis presenteerde het resultaat maandag.

Mensen konden zelf op de computer gecomponeerde beltonen ter beoordeling opsturen naar het Productiehuis. De inzendingen mochten niet gebaseerd zijn op bestaande melodieën. De 25 meest originele composities zijn vanaf maandag te downloaden van de site van het ON.

Concerten

In oktober vinden bovendien enkele concerten plaats met 25 mobiele telefoons. Zo'n concert bestaat uit drie liedjes van elk een paar minuten. Een voorproefje daarvan was zaterdag te zien in het VARA tv-programma Kopspijkers.

De nummers zijn gemaakt door dance-duo Quick&Brite (voormalig winnaar Grote Prijs van Nederland), Liesbeth Esselink van popband Solex en klassiek componist Frank Deiman. Ook hun creaties kunnen liefhebbers vanaf maandag downloaden.

Productiehuis Oost-Nederland is actief in Gelderland en Overijssel. De provincies en de gemeente Deventer subsidiëren het project.