AMSTERDAM - Een Frans bedrijf heeft een wegwerp dvd ontwikkeld die de inhoud na ongeveer acht uur wist. Het is niet de eerste zelfvernietigende dvd. Het Amerikaanse bedrijf Flexplay kwam vorig jaar met een versie die na 48 uur op zwart ging. Dat meldt de Telegraaf op haar site.

De nieuwe dvd-d is net als de originele dvd gemaakt van polycarbonaat. De dvd-d bevat echter een extra deklaag die reageert op een oxidatieproces dat begint zodra het schijfje in contact komt met lucht. Het invallen van het zelfvernietigingsproces kan van tevoren worden ingesteld op 8 tot 24 uur.

De makers van de dvd-d beweren dat hun product een stuk goedkoper te produceren is dan de EZ-D van Flexplay. Bovendien zou de content op een eenmaal gewiste dvd niet of nauwelijks meer terug te halen zijn. Oplossingen om het schijfje te repareren zouden extreem moeilijk zijn.

Verhuurmarkt

Fabrikanten richten zich met de dvd-d's op de verhuurmarkt. De producten geven consumenten eenvoudig toegang tot recente films en muziekproducties zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over het op tijd terugbrengen van de schijfjes.

De eerste film die uit zal komen op dvd-d is The Barbarian Invasions van Denys Arcand. Honderden andere films zullen volgen. Buena Vista Home Entertainment is vorig jaar al gestart met het uitbrengen van films op EZ-D. Ondanks de interesse van filmstudio's, zijn zelfvernietigende dvd's echter nog geen groot succes.