BONN - Deutsche Telekom heeft in het eerste halfjaar een recordverlies geleden. Het nettoverlies bedroeg 3,9 miljard euro tegen een negatief resultaat van 349 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2001, zo heeft de grootste Duitse telecomaanbieder woensdag bekendgemaakt. De omzet steeg van 22,5 miljard naar bijna ,8 miljard euro.

Het verlies is veroorzaakt door afschrijvingen. Deutsche Telekom moest in totaal voor bijna 7,9 miljard euro aan bezittingen afwaarderen. De afschrijvingen hadden betrekking op de overname van het Amerikaanse VoiceStream Wireless en UMTS-licenties. Ook belangen in enkele bedrijven, waaronder France Telecom en Debis, zijn voor minder geld in de boeken terechtgekomen.

De afschrijvingen komen niet onverwacht. Veel bedrijven die actief zijn in de mobiele telefonie hebben een groot deel van hun investeringen in rook zien opgaan. KPN waardeerde dinsdag zijn bezittingen voor 9 miljard euro af.

De betrokken bedrijven zijn echter wel in de problemen gekomen omdat ze de investeringen grotendeels financierden met vreemd vermogen. Bij KPN, Deutsche Telekom en Sonera moesten de bestuursvoorzitters aftreden door de miljardenverliezen.

Deutsche Telekom heeft nu nog een schuldenlast van 64,2 miljard euro. Interim-bestuursvoorzitter Helmut Sihler, die de vorige maand opgestapte Ron Sommer opvolgde, zei woensdag dat hij vasthoudt aan de doelstelling om de schuld tot eind 2003 terug te brengen tot 50 miljard euro.