PURMEREND - Een 15-jarige jongen uit Purmerend is vrijdag ernstig gewondgeraakt bij de ontploffing van een eigen gemaakt explosief mengsel in natuurgebied Het Twiske. Het recept voor het explosief vond het slachtoffer op internet, vertelde een politiewoordvoerder donderdag, nadat de moeder van de jongen zich op het bureau had gemeld met het verhaal.

De moeder van de jongen meldde zich bij de politie Zaanstreek-Waterland uit vrees dat haar zoon nog meer explosieven verborgen hield in zijn slaapkamer. Haar angst bleek gegrond. De politie vond in de ouderlijke woning nog eens tien gram aceton-peroxide.

Het Explosieven Opruimings Commando (EOC) heeft het mengsel donderdagmiddag in de woonwijk gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Een aantal woningen moest korte tijd worden ontruimd.

Ontploffing

De jongen heeft het mengsel in een blikje gestopt en tot ontploffing gebracht. Het slachtoffer moet twee vingerdelen missen en kreeg delen van het blikje in zijn oog en lichaam. Een kennis heeft eerste hulp verleend en de jongen voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. Het is volgens de politie een wonder dat de jongen het ongeluk kan navertellen.

De politie stelt een onderzoek in en maakt wegens productie en bezit van explosieven proces-verbaal op tegen de 15-jarige.