DEN HAAG - De Hoge Raad vindt dat internetzoekmachines niet zomaar grote bestanden mogen kopiëren. Volgens de rechters zijn databestanden beschermd en rusten er auteursrechten op websites. De uitspraak is vrijdag gedaan in een zaak tussen de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en uitgeverij De Telegraaf.

De uitspraak gaat rechtstreeks in tegen het oordeel van het gerechtshof in Den Haag in december 2000. Destijds moest de NVM van het gerechtshof De Telegraaf toestaan om via een omweg internetbestanden te raadplegen.

Het hof vond dat bestanden die gratis en publiekelijk toegankelijk zijn, ook via zoekmachines mogen worden geraadpleegd. Volgens advocaat J. van Manen van de NVM worden er nu eisen gesteld aan zoekmachines. "Zoeken op woorden mag wel, maar complete databestanden kopiëren niet."

Het ging erom dat woningzoekenden bestanden van de NVM met koophuizen via de prijsvergelijker El Cheapo bezochten. Dat was de makelaars een doorn in het oog, omdat zij ettelijke miljoenen in het gegevensbestand investeerden.

De eerste botsing over internetzoekmachines tussen de twee partijen had plaats in september 2000, toen won de NVM. In hoger beroep (in december 2000) werd De Telegraaf in het gelijk gesteld. Nu heeft de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege, beslist in het voordeel van de NVM. De beslissing is onherroepelijk, de zaak wordt verwezen naar het hof in Amsterdam om het besluit ten uitvoer te brengen.