DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft Eminem volledig in het gelijk gesteld in een kort geding dat de rapper had aangespannen tegen het bedrijf Ramshorn BV. In de woensdag gepubliceerde uitspraak staat onder meer dat het bedrijf direct moet stoppen met de verkoop van illegale Eminem-cd's en dat het een uitvoerige rectificatie moet plaatsen op zijn website.

Via haar website biedt de in Heemstede gevestigde onderneming vele cd's aan, onder anderen van Eminem. De voorzieningenrechter constateert dat de auteurs- en merkrechten van deze artiest zijn geschonden en heeft dwangsommen opgelegd van 25.000 euro voor iedere dag dat de verkoop doorgaat en 7500 euro voor iedere andere overtreding van een reeks opgelegde verboden.

De 28-jarige Eminem uit Detroit is een van de succesvolste rapartiesten ter wereld. Zijn cd's halen miljoenenverkopen, hij had al een reeks hits en kreeg prestigieuze muziekprijzen.

Meeliften

Wereldwijd proberen malafide bedrijven mee te liften op de populariteit van Eminem. Rams Horn BV biedt bijvoorbeeld zonder toestemming van de artiest cd's aan met Eminem-covers, niet eerder uitgebrachte en afgekeurde nummers van de rapper.

Het bedrijf moet zijn klanten binnen zeven dagen een brief sturen waarin informatie staat over de uitspraak van de rechter en een verzoek om de gekochte Eminem-producten te retourneren. Rams Horn BV moet de aankoop- en verzendkosten terugbetalen.

Openheid van zaken

Verder oordeelde de rechter dat het bedrijf binnen zes dagen in een verklaring op een prominente plaats op de eigen website openheid van zaken moet geven over de illegale verkooppraktijken. Daarin moet het eveneens een oproep doen aan klanten om hun aankopen terug te sturen. Ook deze klanten moet Rams Horn BV volledig schadeloos stellen. Woensdagmiddag verscheen de door de rechtbank gedicteerde boodschap op de website van Rams Horn BV.

Eminem liet zich tijdens het kort geding vertegenwoordigen door W. Diekman van het gerenommeerde Haagse advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek. De advocate zei zeer tevreden te zijn over het vonnis. "We zijn op vrijwel alle punten in het gelijk gesteld", aldus Diekman.

Juridische stappen

Rams Horn BV liet via haar advocaat J. Fernhout weten dat het op haar beurt juridische stappen overweegt richting de producenten van de gewraakte cd's. "Het bedrijf verkoopt via internet cd's en doet daarmee hetzelfde als andere platenzaken. Maar eerst moeten we de uitspraak nog nader bestuderen."