Sinds enkele weken speurt Stichting Brein actief vrijmarkten af op zoek naar illegale cd's en dvd's. Het resultaat valt echter tegen. Afgelopen zondag speurde Stichting Brein, in samenwerking met politie en Justitie, de vrijmarkt van Tiel af naar illegale dvd's en cd's. Brein trof in totaal twee kleine handelaren aan met in totaal dertig illegale dvd's en zestig illegale muziek-cd's. Dat meldt Webwereld.

Bij de uitgang van de vrijmarkt ontdekte de politie nog een handelaar die twaalf zelfgebrande dvd's met bioscoopfilms mee naar buiten wilde nemen, zo heeft Brein bekendgemaakt.

Eerder deze maand kamde Stichting Brein ook al de Bazaar in Beverwijk uit. Hier werd slechts één handelaar ontdekt die enkele tientallen illegale computerspellen probeerde te verkopen.

Antipiraterijverklaring

Alle handelaren hebben hun illegale waar moeten afgegeven en een zogenoemde antipiraterijverklaring getekend waarin zij beloven het nooit meer te zullen doen. Als ze opnieuw worden gepakt, zullen ze wel worden vervolgd.

Ondanks alle inspanningen van Brein leveren de zoekacties op de markten weinig op. Brein wil echter niet spreken van een mislukking. De stichting stelt dat het aanbod van illegale cd's en dvd's is gedaald sinds zij meer is gaan controleren.

Controles

"Wij zullen regelmatig controles blijven uitvoeren om het illegale aanbod op een laag niveau te houden", aldus Tim Kuik, directeur van Brein.