DEN HAAG - Bewoners in Seoul kunnen via internet zelf waken over de integriteit van bijvoorbeeld hun bouwaanvraag. Zo moeten de eerste tekenen van corruptie en fraude direct de kop worden ingedrukt. De Algemene Rekenkamer in Nederland heeft al interesse getoond in de Koreaanse vinding.

Burgemeester Goh Kun van Seoul prijst de cd, waarop de benodigde software staat, aan als de ultieme manier om helder inzicht te krijgen in het reilen en zeilen van bouwen en bouwbedrijven.

Bewoners kunnen via het systeem bijvoorbeeld kijken in welk stadium hun aanvraag zit. "Corruptie is niet alleen gelieerd aan specifieke organisaties of landen, maar een werelwijd probleem waar iedereen mee wordt geconfronteerd", aldus Kun.

President S. Stuiveling van de Rekenkamer kreeg de software in handen toen ze in Seoul op een congres van alle Rekenkamers was. "Aangezien integriteit een van onze missies is, heeft ze een cd meegenomen. Wij bekijken of het mogelijk is om de software ook voor Nederland beschikbaar te maken", aldus een woordvoerster bij de Rekenkamer.