
Review: 4G van KPN maakt beloftes slechts deels waar
4G is de opvolger van 3G. De snelheid van mobiel internet moet met dit netwerk fors omhoog gaan tot een maximale snelheid van 50 Mbps.
KPN is de eerste provider die het 4G-netwerk uitrolt. Vodafone, T-Mobile en Tele2 volgen later. KPN werkt op de 800 MHz-band die naar eigen zeggen stabieler is en het signaal beter door muren moet kunnen sturen.
Het 4G-netwerk van KPN is nu alleen nog beschikbaar in Amsterdam, Alphen aan den Rijn, Amstelveen, Beverwijk, Haarlem, Purmerend en Zaandam. Wij zagen tijdens onze testperiode echter dat het netwerk ook in bijvoorbeeld Hoofddorp en Sassenheim langzaam beschikbaar komt.
Later dit jaar worden de regio’s Den Haag, Rotterdam en Utrecht toegevoegd.
Snelheid
KPN kan de beloftes van 4G slechts deels waar maken. Onze gemiddelde snelheid lag met 19,68 Mbps een stuk lager dan de beloofde 50 Mbps. Dat is op zich niet schokkend, maar wel gezien het op het netwerk momenteel nog érg rustig is.
Ondanks het niet nakomen van deze belofte is 4G bij KPN nog steeds veel sneller dan 3G. Ons 3G-toestel haalde bij dezelfde metingen slechts een snelheid van gemiddeld 3,6 Mbps. De uploadsnelheid kwam bij het 4G-toestel uit op gemiddeld 6,57 Mbps en dat lag bij het 3G-toestel op slechts 0,62 Mbps.
- (c)NU.nl/Jerry Vermanen
NU.nl voerde verspreid over twee weken tal van snelheidsmetingen uit op diverse locaties in Amsterdam, Hoofddorp en in de trein tussen Amsterdam en ongeveer Sassenheim. De metingen vonden plaats in de buitenlucht, kantoorpanden, winkels, trams en treinen. De 3G- en 4G-metingen werden op dezelfde tijd en locatie uitgevoerd.
Bereik
Opvallend was dat wanneer het bereik van 3G op bepaalde locaties fors achteruit ging, de 4G-ontvangst relatief op peil bleef. Helaas kunnen we niet zeggen dat we veel gemerkt hebben van het verbeterde bereik binnenshuis. In sommige panden viel het 4G-bereik zelfs helemaal weg, terwijl het 3G-bereik redelijk op peil bleef.
Ook bleek de stabiliteit van 4G een probleem. Terwijl het zoals gezegd nog erg rustig is op het netwerk, fluctueerde de snelheid behoorlijk. Onze laagste meting komt uit op 5,4 Mbps en dat is geen uitzondering. De hoogste snelheid ligt op 33 Mbps.
NU.nl keek ook naar de pingsnelheid. Dat wordt gemeten in milliseconden en geeft de snelheid van de communicatie tussen de telefoon en de server aan. Het getal is vooral belangrijk voor realtime activiteiten, zoals gamen en het samen in één bestand werken.
Ping is dus van veel minder groot belang dan de snelheid, maar opvallend is dat de gemiddelde ping bij 4G lag op 55 milliseconden terwijl het bij 3G 76 milliseconden is. Een klein verschil.
Praktijk en prijs
De vraag is uiteraard wat consumenten in de praktijk aan de hogere snelheid hebben. Wij merkten er in onze dagelijkse handelingen weinig van. Het laden van websites, sociale media en ophalen van e-mail gaat niet sneller dankzij 4G. Deze handelingen kosten relatief zo weinig bandbreedte dat de snelheid van 3G over het algemeen meer dan toereikend is.
Alleen bij het streamen van video, downloaden van apps of bestanden en soms bij het uploaden van foto’s op Facebook treedt er merkbaar verschil op. De hogere snelheid is ook handig bij tethering, waarbij de verbinding van een telefoon gedeeld wordt met bijvoorbeeld een laptop.
KPN biedt de Lumia 920, 820, Galaxy S III en Sony Xperia Z (vanaf 25 februari) aan als 4G-toestellen. Galaxy S III-toestellen die aangeschaft werden bij een ouder abonnementen werken niet met 4G.
Er zijn 4G-bundels van 2500 MB (25 Mbps) en 5000 MB (50 Mbps). Die snelheden worden in de praktijk dus niet gehaald. De prijs van een Galaxy S III 4G met een abonnement van twee jaar, 250 belminuten en/of sms’jes en 2500 MB aan 4G-internet kost zonder actie 73 euro per maand. De eerste 8 maanden kosten in dit geval 40 euro.
Conclusie
Zeker voor deze prijs valt 4G ons nog tegen. Hoewel mobiel internet echt veel sneller is, valt dat in de praktijk alleen bij een aantal specifieke handelingen op. Bovendien blijkt de snelheid te fluctueren, is de uitrol nog niet compleet en vrezen wij vooral voor wat er met de snelheid gebeurt als het netwerk zwaarder belast wordt.