AMSTERDAM - Van tijd tot tijd staan videospelletjes in de algemene belangstelling. Spellen als Carmegeddon, Doom en recentelijk Hooligans geven videospellen in het algemeen een slechte naam. Het gevolg is meestal een discussie waarin tegenstanders ten strijde trekken om met name de jeugd te beschermen tegen de slechte invloeden van computerspelletjes. Een Britse studie bewijst het tegendeel, zo meldt de BBC.

Britse wetenschappers hebben het gedrag bestudeerd van 700 kinderen tijdens het spelen van videospellen. Zij werden achter verschillende spellen, zoals Age of Empires IISim City 3000Settlers

Avonturen- en simulatiespellen blijken kinderen een uitstekend platform te bieden om vaardigheden als inzicht en strategisch denken te ontwikkelen. Daarbij hoeven ze nauwelijks gestimuleerd te worden. De conclusie van de wetenschappers is dan ook dat bepaalde spelconcepten zeer geschikt zijn om te gebruiken in het onderwijs.

Sociale aspecten

Daarnaast haalt de studie het stereotype van een kind dat eenzaam achter een computer zit, onderuit. Als de spellen ingewikkelder worden, hebben kinderen juist de neiging elkaar op te zoeken en de problemen in groepjes op te lossen. Hierdoor worden de sociale vaardigheden van kinderen verder ontwikkeld.