GRONINGEN - Ondernemer Bruno Santanera uit Godlinze wil dat een website met in zijn ogen onrechtmatige kritiek op zijn vermeende genezende hanger Biostabil uit de lucht wordt gehaald. Bovendien wil hij excuses van de auteur van de site die hem onder meer omschreef als een oude zigeunerin een net pak. Dinsdag diende voor de rechtbank in Groningen een kort geding rondom de vermeende wonderhanger.

Het hangertje kreeg landelijke bekendheid door de veel gedraaide reclamefilmpjes op een teleshopping-kanaal en werd met duizenden stuks verkocht. Sinds er zoveel om te doen is, is de vraag echter ingestort, aldus Santanera. "Het ligt stil. Mensen durven hem niet meer te dragen."

Santanera blijft er vooral bij dat zijn sieraad Biostabil 2000 genezende eigenschappen heeft. Op de website wordt volgens hem geen bewijs geleverd dat het tegendeel zou aantonen. Een aangehaalde professor, eveneens kritisch, zou slechts fictief zijn. Santanera eiste daarom dat de door hem gedaagde criticaster zich voortaan zal onthouden van het uiten van smadelijke mededelingen, zoals dat formeel heet.

Zijn advocaat sprak van websiteterreur, waarbij de naam van de Biostabil wordt misbruikt.

De maker van de bewuste site maakt zich niet druk: "Als de rechter bepaalt dat de website offline moet, dan haal ik 'm offline. Maar zoveel bezoekers trekt de site niet, hoogstens 23 per dag. Ik was er eigenlijk al klaar mee en wilde ermee stoppen."