DEVENTER - Ongeveer 400.000 mobiele bellers hebben een gezamenlijke schuld van ongeveer 260 miljoen euro. De gemiddelde schuld van een beller met betalingsachterstand bedraagt rond 650 euro.

Dat heeft voorzitter J. Start van Preventel zaterdag gezegd. Dat samenwerkingsverband van aanbieders van mobiele telefonie houdt een zwarte lijst van wanbetalers bij. De telefoonwinkels, die abonnementen en mobieltjes verkopen, kunnen die lijst raadplegen.

De betalingsachterstand is er vooral in het betalen van het abonnement en de belminuten. Veel wanbetalers behoren tot de jonge generatie tussen 18 en 23 jaar.

Het aantal wanbetalers is ongeveer stabiel op 400.000, weet Start. Elk jaar verdwijnen er 80.000 van hen uit het bestand, omdat ze na vijf jaar registratie van de lijst worden geschrapt. Maar elk jaar komen er evenveel nieuwe bellers met betalingsachterstand bij. Tegenwoordig gaan telecomaanbieders sneller over tot afsluiten van een wanbetaler.

Preventel, waarin KPN Mobile, Vodafone Libertel, Debitel, T-Mobile en Orange samenwerken, heeft alleen maar een postbus en een e-mailadres. Volgens Start "schermt de organisatie zich af" om te voorkomen dat agressieve bellers haar onder druk zetten.