DEN HAAG - Het gebruik van mobiele telefoons is vorig jaar fors gestegen. In totaal worden in Nederland 13,2 miljoen mobieltjes actief gebruikt. Dat is ruim een miljoen meer dan het jaar daarvoor, zo blijkt uit het vrijdag gepubliceerde jaarverslag van de Opta, de toezichthouder van de post- en telecommarkt.

De grootste aanbieders van mobiele telefonie, KPN en Vodafone, verloren marktaandeel ten opzichte van de kleinere aanbieders. Vooral T-Mobile won klanten, waardoor het de nummer drie positie op de markt heeft versterkt. De groei komt, behalve door nieuwe klanten, ook doordat mensen meer dan een mobiele telefoon hebben.

KPN had eind vorig jaar 5,2 miljoen klanten. Dat komt overeen met een marktaandeel van 39 procent. Eind 2002 was dat 41,8 procent. Het marktaandeel van Vodafone nam af van 27,1 naar 24,4 procent. De drie kleinere aanbieders, Orange, Telfort en T-Mobile wonnen klanten en marktaandeel.

De tarieven voor mobiel telefoneren zijn in Nederland volgens de Opta relatief laag. Het versturen van een sms-bericht is volgens de toezichthouder echter duur in vergelijking met andere Europese landen. Het verzenden van een kort tekstbericht kost hier gemiddeld cent, in veel andere landen is dat tussen de 5 en 15 cent.