OSS - In de politieregio Brabant-Noord kan iedereen vanaf donderdag aangifte doen via internet. Door de digitale aangifte hoopt de politie dat het aangeven van kleine criminaliteit makkelijker wordt. Mensen hoeven dan niet meer op het bureau op hun beurt te wachten.

Alleen criminaliteit zonder opsporingsindicatie komt voor digitale aangifte in aanmerking. Dat zijn vergijpen als diefstal uit de auto, fietsendiefstal en vernielingen aan auto, openbaar vervoer en openbare gebouwen.

Volgens politiewoordvoerder Vivian Viguurs is het digitaal aangeven veilig. "De site is uitgebreid getest." Het politiekorps Brabant Middenwest was al eerder begonnen met een eigen versie van de digitale aangifte, maar die site werd gehackt.

De nieuwe digitale aangifte is een landelijke voorziening en wordt gefaseerd ingevoerd. Eind dit jaar moeten alle korpsen een digitale aangiftebalie hebben. De politie verwacht dat er 15 procent meer aangiftes gedaan worden.

Op het politiebureau van Oss wordt momenteel geëxperimenteerd met de aangiftemogelijkheid van 'aangifte op afspraak'. Om te voorkomen dat mensen lang op het bureau moeten wachten, kan nu een afspraak gemaakt worden met de politie op een tijdstip die de burger het meest uitkomt.