CUPERTINO - De officiële uitslag laat nog enkele weken op zich wachten, maar dat weerhield topvrouw Carly Fiorina van het Amerikaanse computerconcern Hewlett-Packard (HP) er dinsdag niet van om de overwinning te claimen. Volgens haar wijst de voorlopige uitslag erop dat de aandeelhouders van HP in meerderheid hebben gestemd voor de overname van concurrent Compaq.

"Het lijkt erop dat een beslissende meerderheid die geen band heeft met de families Hewlett en Packard voor de transactie heeft gestemd. Wij zijn dankbaar dat HP-aandeelhouders de strategische en economische voordelen van de fusie onderkennen." Dat zei de bestuursvoorzitter na afloop van de buitengewone aandeelhoudersvergadering in een concertzaal in het Californische Cupertino.

De vorig jaar aangekondigde fusie, die feitelijk neerkomt op overname van Compaq door HP, heeft een waarde van omstreeks 22 miljard dollar en zou de grootste zijn ooit in de Amerikaanse computerindustrie. De oppositie tegen de deal wordt aangevoerd door Walter Hewlett, de zoon van HP-oprichter William Hewlett.

Walter Hewlett, die pikant genoeg ook zitting heeft in de HP-directie, liet op zijn beurt na om na afloop van de bijeenkomst de overwinning te claimen. Hij hield het erop dat het verschil te klein is om nu al een winnaar aan te wijzen.

Beide partijen voerden sinds de aankondiging van de fusie een harde strijd om de gunst van de HP-aandeelhouders. Tientallen miljoenen hebben de kemphanen gespendeerd om voor- en tegenstemmers te mobliseren.

HP wil Compaq inlijven om de malaise in de computerindustrie beter te kunnen bestrijden. Walter Hewlett vreest dat de fusie ten koste gaat van de printeractiviteiten van HP, waarin volgens hem meer muziek zit dan in de pc-business.

Compaq liet dinsdag weten blij te zijn dat Hewlett-Packard gelooft dat er voldoende voorstemmers zijn om de deal te kunnen laten doorgaan. De aandeelhouders van Compaq komen woensdag bijeen om te stemmen over de fusie. Er wordt weinig tegenstand verwacht.