DEN HAAG - Draadloze verbindingen met internet via de meestgebruikte WiFi-protocollen zijn erg kwetsbaar. Het is voor kwaadwillenden eenvoudig om de verbinding te verbreken. De officiële waarschuwingsdienst van de overheid ontraadt daarom het gebruik van draadloos internet als een continue verbinding essentieel is.

Een Australische waarschuwingsdienst ontdekte de kwetsbaarheid in het systeem in de nacht van woensdag op donderdag. De Nederlandse dienst publiceerde donderdag een waarschuwing. Het is volgens een woordvoerder onverstandig te vertrouwen op het draadloos netwerk. "Of accepteer het risico dat aanvallers de verbinding verstoren."

WiFi staat voor wireless fidelity. De techniek maakt het mogelijk om op lokale contactpunten (hotspots) goedkoop draadloos te internetten en e-mailen. WiFi is tien keer sneller dan een gangbare internetverbinding.

Doorbreken

Draadloos internet moet dit jaar doorbreken en het is de bedoeling dat Nederland enkele honderden internetpunten krijgt. In de Verenigde Staten zijn veel van deze contactpunten te vinden in cafés en restaurants.

De zwakke plek is ontdekt in drie protocollen namelijk; IEEE 802.11, 802.11b en low speed 802.11g. Omdat de kwetsbaarheid inherent is aan de techniek zijn er geen oplossingen beschikbaar.

De Nederlandse waarschuwingsdienst schat dat 90 procent van de draadloze internetters de zwakke apparatuur gebruikt. Nieuwe en verbeterde versies zijn niet kwetsbaar.

Bestuurslid H. Schuurmans van de stichting Wireless Leiden noemt de waarschuwing triviaal. "WiFi maakt gebruik van een vrije frequentie, daar kun je nooit op rekenen", zegt hij.

Leiden is de eerste gemeente in Nederland die door het groot aantal contactpunten volledige dekking heeft en waar draadloos internet overal mogelijk is. Schuurmans zegt dat voor een continue verbinding apparatuur beschikbaar is die bij storing automatisch overschakelt op het betrouwbaardere GPRS-netwerk.

/LINK
Een video van Cnet wat je allemaal met Wifi kunt doen