DEN HAAG - Auto's krijgen in de toekomst sensoren die aangeven dat er een ongeval met het voertuig is gebeurd. Via automatische sms'jes wordt vervolgens alarmgeslagen zodat hulpverlening sneller op gang komt en levens kunnen worden gered.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag laten weten. Het departement is betrokken bij een proef met de botsingvoelers waaraan verder onder andere het Verbond van Verzekeraars en schadeherstel- en leasebedrijven meedoen.

In de sms'jes aan de 112-alarmcentrales en de centrale van het Korps Landelijke Politiediensten in Driebergen, wordt bijvoorbeeld aangegeven of en hoeveel airbags in een voertuig zijn opgeblazen. Aan de hand van de informatie is te bepalen hoe ernstig een ongeval is. Verder geven detectoren de positie van een auto aan.

De proef met de zogeheten e-merge is in het kader van Europese maatregelen waarmee de Europese Commissie het aantal verkeersdoden in 2010 wil hebben gehalveerd. Mogelijk volgend jaar moeten nieuwe auto's zijn uitgerust met de sensoren.