AMSTERDAM - Negen van de tien snelste supercomputers ter wereld zijn van Amerikaanse makelij, maar sinds Japan twee jaar geleden de eerste plaats veroverde met de Earth Simulator van NEC jeukt het. In een poging weer aan de top te komen gaat het Amerikaanse ministerie van energie met hulp van drie computerbedrijven een nog snellere supercomputer bouwen in het Nationale Laboratorium in Oak Ridge in Tennessee. De komende twee jaar steekt de overheid vijftig miljoen dollar in het project.

Minister Spencer Abraham zei dat de Japanse computer "een nieuw tijdperk" vertegenwoordigt in het wetenschappelijk computeronderzoek en dat de Verenigde Staten daar bij moeten aansluiten, zeker omdat ook andere landen in de strijd zijn om de eerste plaats te bereiken.

Ultrasnelle computers zijn onmisbaar bij het hedendaagse wetenschappelijk onderzoek. Zij worden voor velerlei doeleinden gebruikt, van het analyseren van klimaatverandering en het ontwikkelen van energie door kernfusie tot het bestuderen van celstructuren.

Het is de bedoeling dat de nieuwe Amerikaanse computer constant vijftig biljoen (tien tot de twaalfde macht) berekeningen per seconde aan kan. Sommige computers zijn daar boven gekomen, maar dan slechts incidenteel. De Japanse computer is tot bijna 36 biljoen berekeningen in staat.

De bij het project betrokken bedrijven zijn Cray, IBM en Silicon Graphics. IBM werkt ook aan een computersysteem voor kernwapenonderzoek.