DEN HAAG - KPN mag niet langer treuzelen met het overzetten van klanten naar een andere aanbieder van snel internet. De telecomtoezichthouder Opta heeft maandag bepaald dat mensen die een andere aanbieder voor internet via een zogeheten ADSL-verbinding willen, binnen een paar uur moeten kunnen overstappen. Nu kan het soms meer dan een maand duren voordat dat is geregeld.

De Opta nam de zaak onder de loep op verzoek van internetaanbieders Tiscali, Versatel en BBNed. Ze klaagden dat KPN overstappende klanten eerste afsluit en pas na weken een nieuwe verbinding geeft. Volgens de telecomtoezichthouders is dat technisch niet noodzakelijk. KPN weigert mee te werken zolang er geen overeenkomst is tussen de verschillende aanbieders over het overstappen van klanten.

KPN is de grootste partij op de ADSL-markt. Het telecombedrijf biedt snel internet aan via verschillende dochterbedrijven, zoals Planet en Het Net. Daarnaast bieden meerdere internetbedrijven, bijvoorbeeld Zon en Wanadoo, internet aan via het netwerk van KPN. De drie klagende bedrijven hebben deels een eigen netwerk.