AMSTERDAM - De overgrote meerderheid van de internetpagina's van Amerikaanse overheidsinstellingen over vliegvelden, kerncentrales, legerbases en andere interessante doelwitten voor terroristen, hoeft niet te worden gesloten of gecensureerd. Terroristen kunnen de informatie die de site biedt namelijk net zo makkelijk of zelfs makkelijker elders vinden. Dat is de conclusie van een onderzoek dat de Amerikaanse regering heeft laten uitvoeren.

Direct na de aanslagen van 11 september 2001 in Washington en New York beperkte de Amerikaanse regering de toegang tot tal van overheidssites, uit vrees dat die terreurgevoelige informatie zouden bevatten. Tientallen sites werden volledig van internet gehaald onder het mom van de nationale veiligheid.

Het onderzoeksinstituut Rand Corp. onderzocht 629 overheidsbestanden die via internet konden worden geraadpleegd. Slecht vier ervan bevatten informatie die misschien beter geheim kan blijven: twee over pijpleidingen, een over kernreactors en een over dammen. Aan de gegevens in de overige databestanden zullen terroristen weinig hebben, aldus de onderzoekers.