SCHAGEN - De politie heeft donderdagochtend vroeg twee vwo-leerlingen van 17 en 18 jaar van het Regius College in Schagen aangehouden. Ze worden ervan verdacht dat ze hebben ingebroken in de laptops van drie docenten.

Dat maakten de politie en de school donderdag bekend.

De spyware die ze daarvoor gebruikten, werd eind januari op een laptop aangetroffen tijdens een controle door systeembeheerders. Toen dezelfde software op nog twee laptops bleek te staan, deed de school aangifte.

Volgens sectordirecteur havo/vwo Ingrid Tjio van het Regius College is niet bekend of de leerlingen met behulp van de software hebben gefraudeerd en hoe lang en op welke schaal dat dan het geval was. ''Maar technisch gezien konden ze hiermee bijvoorbeeld met toetsen frauderen.''

Politieonderzoek

De school neemt de kwestie hoog op, zegt zij. ''Wij vinden vertrouwen enorm belangrijk. Dit is computervredebreuk. Los van mogelijke fraude hebben zij e-mails kunnen lezen en wellicht toegang gehad tot vertrouwelijke informatie over leerlingen.''

Wat er naast eventuele strafrechtelijke vervolging met de beide leerlingen gebeurt, is nog onzeker. Beiden zitten in hun examenjaar. Volgens Tjio is het nog geen uitgemaakte zaak dat ze van school worden verwijderd. ''We nemen de tijd om het politieonderzoek af te wachten. Eerst moet duidelijk zijn hoe groot of hoe klein dit is. Pas dan weten we hoe het zit en welke maatregelen wij moeten nemen.”