AMSTERDAM - Op last van de Chinese autoriteiten zijn sinds februari dit jaar ruim 8.600 internetcafés gesloten waarvoor geen vergunning was afgegeven. Het staatspersbureau Xinhua heeft dat donderdag gemeld. In veel gevallen ging het om cafés die in strijd met de wet jongeren toelieten. Iedere faciliteit die jongeren toelaat of die toestaat dat ongezonde informatie via internet wordt verspreid, moet rekenen op een zware, strenge straf, aldus Xinhua.

Het is in China verboden om internetcafés uit te baten binnen een straal van tweehonderd meter van scholen, omdat de leerlingen via internet in aanraking zouden kunnen komen met pornografie of verslaafd raken aan videospelletjes. Internetcafés die jongeren toelaten hebben grote schade toegebracht aan de geestelijke gezondheid van tieners en het onderwijs ondermijnd, zegt de Algemene Kamer voor Industrie en Handel in een verklaring die ook door Xinhua werd verspreid.

In de verklaring wordt een voorbeeld gegeven van de schadelijke werking van internet. Zo kreeg vorige maand een internetcafé in de westelijke stad Chongqing een boete omdat twee tieners meer dan 48 uur achtereen op internet een videospel hadden gespeeld. Zij zouden vervolgens op een spoorlijn in slaap zijn gevallen, onder een trein zijn gekomen en zijn overleden.