AMSTERDAM - Zeven kleine partijen die zich in hebben geschreven voor de verkiezingen van het Europees Parlement, zijn kwaad op Stemwijzer. Dit meldt Webwereld vandaag

Stemwijzer, van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), brengt de bezoeker van de site na het invullen van dertig stellingen, een stemadvies uit. Het advies valt op een van de programma's van acht partijen van de vijftien deelnemende partijen. De kleine partijen zijn kwaad over het feit dat zij uitgesloten zijn bij het advies van de Stemwijzer.

"Bij het opnemen van een partij in de Stemwijzer, maken we gebruik van drie criteria", vertelt een woordvoerder van het IPP. "In ieder geval nemen we de partijen mee die in de Tweede Kamer of in het Europees Parlement zitten. Daarnaast houden we de peilingen in de gaten. Als blijkt dat een partij drie weken achtereen kans maakt op één zetel of meer, dan nemen wij zie ook op", legt IPP uit.

Onder de kleine partijen die niet in de Stemwijzer zijn opgenomen, zit onder meer Nieuw Rechts. Deze partij is daar verbolgen over omdat het naar eigen zeggen kans maakt op drie zetels.

De selectie van het IPP wekt ook bij de lijsttrekker van Respect.Nu, Ton Wurtz, woede op. "Ik het niet eens met de gang van zaken. Ik heb meerdere malen geprobeerd om Respect.Nu op te laten nemen in de Stemwijzer, zodat de kiezers een eerlijk stemadvies kunnen krijgen."

Volgens IPP is de samenstelling van de Stemwijzer nu representatief. "Als we meer partijen in het advies moeten opnemen, moeten we vijf tot tien stellingen toevoegen, en wordt het allemaal technisch moeilijker", aldus de woordvoerder. "Mocht blijken dat een van de partijen alsnog kans maakt op een zetel, dan wordt deze zeker in de Stemwijzer opgenomen."

Aan de Europese verkiezingen doen vijftien Nederlandse partijen mee, waarvan er acht in Stemwijzer zijn opgenomen. De partijen die niet zijn opgenomen: Respect.nu, Nieuw Rechts, Partij voor de Dieren, Europa Transparant, Partij voor het Noorden, Leefbaar Europa en Democratisch Europa.